sâmbătă, 17 octombrie 2009

Legislatia în privinta consumului de marijuana

Legislatia în privinta consumului de marijuana difera de la o tara la alta. Legile sunt însa îndreptate asupra traficului, tratând consumatorul cu întelegere.

În ultimii ani, legislatia europeana este din ce în ce mai relaxata în ceea ce priveste consumul de marijuana. Spania este noul rai al fumatorilor europeni dupa ce socialistul Zapatero a îmblânzit legea pentru consum personal. În Belgia ai voie cu trei grame la tine si poti cultiva o planta femela (plantele mascul nu contin THC), în Croatia gasesti întelegere pentru un gram, iar în Germania lucrurile sunt putin mai complicate, în functie de landul în care te afli. Posesia unor cantitati de consum personal este tolerata peste tot, însa cantitatea destinata „consumului personal“ este diferita, variind de la 3 grame în Brandenburg pâna la 20 de grame în Schleswig-Holstein.

Vânzarea este ilegala, dar posesia unor cantitati mari de iarba se pedepseste doar cu o amenda. În Macedonia ai voie sa detii pâna la cinci grame de iarba, în Rusia legea închidea ochii si pentru 20 de grame, precum si mici cantitati de alte tipuri de droguri, dar din 2006 cantitatea tolerata s-a redus la 6 grame.

Între timp, guvernul conservator al Olandei continua sa impuna restrictii coffee-shopurilor, mai întâi prin interzicerea vânzarii de ciuperci halucinogene si apoi prin obligarea magazinelor care comercializeaza droguri sa îsi mute sediile în afara centrului orasului. În Marea Britanie, legea recunoaste un statut special al canabisului si este tolerata posesia de cantitati mici. În Austria, canabisul poate fi folosit doar în scopuri medicinale, iar în Ungaria este interzis consumul si nu se fac distinctii între droguri de diferite categorii. Pedeapsa este însa diferita pentru consum propriu si vânzare, cantitatea încadrata la consum fiind între 12 si 100 de grame. Multe tari, precum Luxemburg, Norvegia sau Suedia, pedepsesc posesia cu amenda, nu cu închisoare, de obicei cuprinsa între 250 si 2.500 de euro.

În majoritatea statelor din SUA, consumul de canabis este tolerat, consumul în scopuri medicale fiind probabil cel mai popular, si vânzarea se face pe baza de reteta în centre speciale si inclusiv la tonomat, în functie de specia de iarba si efectele sale curative. În California au fost deschise sute de centre în care poate fi procurat canabis medical, iar consumul a fost dezincriminat si afacerea „ruleaza“ peste un miliard de dolari anual. Inhalarea fumului de marijuana este recomandata ca adjuvant în chimioterapie sau pentru bolnavii de SIDA pentru ca restabileste pofta de mâncare si alunga greata; marijuana este de asemenea recomandata de medicii naturisti celor care sufera de dureri de coloana, scleroza multipla sau epilepsie si poate înlocui analgezicele chimice în cazuri de migrena, reumatism sau boli ale sistemului imunitar.

Sursa: Cotidianul

Un comentariu:

Dă-ţi cu părerea fratee! Aaa şi păstrează un limbaj decent în pula mea