duminică, 31 ianuarie 2010

Mexicul scoate 40 MLD $ din droguri pe an!

















Cocaina şi metamfetamina exportate în SUA au adus, î
n 2009, venituri de cel puţin 25 şi până la 40 miliarde USD cartelurilor drogurilor din Mexic. Potrivit unei analize a agenţiei Reuters, suma ar putea fi mai mare decât cea încasată de compania naţională Pemex pentru exporturile de ţiţei către SUA - principala sursă legală de valută a Guvernului mexican, transmite ziarul Gândul.

Potrivit sursei, banii din droguri - cel mai adesea bancnote de 100 USD - au fost "spălaţi" şi se regăsesc acum în bilanţurile contabile ale unor restaurante şi firme de construcţie, firme legale deţinute de crima organizată.

La fel ca în alte ţări din America Latină, sumele aduse de carteluri au asigurat lichidităţi sistemului bancar, de-a lungul perioadei dificile care a început cu criza de pe Wall Street, din septembrie 2008. Din pricina faptului că secretul bancar din Mexic rivalizează cu cel din Elveţia, autorităţile din SUA (principala piaţă de desfacere a drogurilor mexicane) nu au reuşit să dea de urma banilor. În ultima decadă, Trezoreria de la Washington a dispus îngheţarea unor conturi, presupuse a aparţine baronilor drogurilor din Mexic, în valoare de numai 16 milioane dolari.

Sursa: Unimedia

Prealuat de pe: HAI cu MARIA

Un mod frumos si ingenios de a-ti rotunji profiturile ca tara. Fiind o zona de tranzitie, Mexicul a decis sa decriminalizeze posesia in cantitati moderate a drogurilor, incurajand astfel, in mod indirect traficul de stupefiante.

Ganditi astfel, marfa bruta, pura, pleaca din Columbia cu un pret relativ mic, de producator, ajunge in Mexic sau in Carraibe si creste exponential pretul pana de cateva ori, in acelasi timp scade si puritatea si odata trecut de granita cu SUA creste de cateva ori producand o inflatie puternica.

La urma urmei trebuie sa ne amintim ca drogurile sunt cea mai profitabila industrie de pe glob, dupa industria armelor... si se mai vorbeste de world peace.

Si in Europa a avut loc o astfel de initiativa si anume, Cehia a decriminalizat posesia oricarui drog de la 1 ianuarie devenind astfel a2a weed-capital europeana. Ce urmaresc defapt cehii? Sa devina Romania 2, o noua tara de tranzit a heroinei? Sau cauta o cale de iesire din criza?Who knows, stiu doar ca voi include cehia pe lista Eurotrip de anul viitor :).

In orice caz, aceasta politica a drogurilor nu se va schimba prea curand, e mult prea profitabila cat timp isi mentine acest statut de "ilegalitate". Sa speram ca in 20 de ani, in Romania se va dezbate la modul cel mai serios aceasta problema, macar atat.


Peace and love

Andrei J.

Un comentariu:

Dă-ţi cu părerea fratee! Aaa şi păstrează un limbaj decent în pula mea